U bent hier

Wielerschoenen

Wielerschoenen zijn er in vele soorten en maten. Maar wat is zijn nu eigenlijk de verschillen? En welke schoen heb jij nodig en hoe vind je deze?

Om te beginnen zijn de fietsschoenen ingedeeld naar de activiteit die ermee gedaan wordt, zo heb bv je wielrenners die op de weg fietsen; mountainbiker; triatleten; mensen die fietsvakanties doen/rondtrekken; enz. Belangrijk is dat de juiste type schoen kiest voor het juiste gebruik!

Lees ook onze aankooptips voor wielerschoenen!

Racefiets

RaceschoenRacefiets schoenen worden ook wel wielrenschoenen genoemd. Deze schoenen zijn voor wielrennen op de weg en zijn zeer licht en stijf. Ze hebben een harde stevige (vaak carbon) zool. Deze zool is glad en de hiel staat wat hoger dan de voorvoet, hielsprong, er kan (en hoeft) op deze schoenen niet/moeilijk gelopen te worden. De voetplaatjes worden onder de zool vastgemaakt en hebben vaak een groot steunvlak, hierdoor wordt de druk gelijkmatiger verdeeld en is er een betere energieoverdracht mogelijk. Sommige racefiets schoenen zijn d.m.v. warmte te vervormen, waardoor deze perfect op de vorm van de voet zijn aan te passen en drukpunten worden geminimaliseerd.

MTB

mx332-black-out_large.jpgBij het mountainbiken is het wenselijk dat je ook (stukje) op de schoen kan lopen en/of grondcontact kan maken, bijvoorbeeld als je op ruw terrein rijdt of om je balans te houden. Omdat er vaak ook in modder en regen wordt Mountainbike schoenen beschikken over een stevige en weerbestendige bovenkant, ontworpen om modder en regen te trotseren en de voet te beschermen tegen stenen en boomwortels. Kortom: de mountainbikeschoen is een stevige, weersbestendige schoen met grip onder de loopzool. Mountainbike schoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem.

Cyclocross

Cyclo cross De cyclocross schoen lijkt op de mountainbike schoen, maar heeft meer grip onder de zool en ze zijn erg steviger. Er zit voldoende ruimte bij de tenen om vastlopen te voorkomen dat bij het oplopen van hellingen of het beklimmen van een hike-a-bike-sectie er problemen bij de tenen ontstaan.

Triatlon

Triatlon schoenBij een triathlon moet je makkelijk en snel in en uit je schoen kunnen om tijdens de wissel vanuit het water zo min mogelijk tijd te verliezen bij het aantrekken. De sluiting is daarom vaak een brede eenvoudige klittenband sluiting. Bij de hiel zit een lus zodat je de schoen makkelijk aan en uit kan trekken. Er worden geen sokken gedragen, er wordt met natte voeten in de schoenen gegaan. In een triatlon schoen zit daarom ook extra ventilatie / vocht afvoer heeft en heeft de binnenkant een zachte ondersteuning/polstering.

Enduro

Enduro schoenDe enduro schoenen lijken op de mountainbikeschoenen en cyclocross schoenen. De schoenen zijn echter wat minder stug.

Trekking

trekkingschoen.jpgDit zijn fietsschoenen voor stads/tourfietsers en forenzen. De schoenen hebben een stijvere zool dan normale schoenen, maar zijn de comfortabelste fietsschoenen om in te lopen. Ze lijken op normale sneakers, maar zijn versterkt in het teengedeelte om bescherming te bieden tegen opspattend vuil en hebben een rubberen zool met veel grip. De meeste van deze schoenen zijn te combineren met een kliksysteem. Dit kliksysteem is in de zool verzonken, zodat je nog makkelijk kan lopen mogelijk.

Downhill schoenen

downhill schoenDe downhill schoen lijkt op mountainbike schoenen, maar ze zijn nog steviger, robuuster en flexibeler. Het belangrijkste bij deze schoenen is stabiliteit, bescherming en grip. De zolen zijn voorzien van een rubberen profiel waardoor ze veel grip hebben. De schoen is gemaakt van zeer stevig materiaal dat beschermt tegen opspattend puin en vuil. De schoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem.

Spinning schoen

mx332-black-out_large.jpgTijdens het spinnen zijn fietsschoenen ook aan te raden. Enerzijds kunnen de pedalen te veel druk door je schoen op de voorvoet krijgen en anderzijds kan de voet minder makkelijk 'doorzakken'. Voor het spinnen kan je zowel trekking schoenen als mountainbike schoenen gebruiken. Op de trekkingschoenen kan je makkelijker lopen, maar zijn minder stijf dan de MTB-schoenen. Racefiets/weg schoenen hebben een ander kliksysteem, waardoor deze niet geschikt zijn voor gebruik tijdens spinning.

Schoenen voor 'moeilijke' voeten

Fietsschoen voor moeilijke voetenFietsschoenen zijn vaak smaller dan andere schoenen en zitten strak om de voet heen. Als je bijvoorbeeld een brede voorvoet hebt, een hoge wreef of verdikkingen bij gewrichten dan kan dat tot problemen leiden. Vaak wordt de oplossing dan gezocht in een grotere of bredere schoen. Hierbij kan echter de hiel makkelijk uit de schoen glippen. Om dit soort problemen te voorkomen zijn er ook speciale schoenen die de flexibilietit hebben om de voorvoet breder te maken dan de middenvoet en hiel. Een voorbeeld hiervan is de Lake 241. Dit type schoen is in meerder modellen te verkrijgen, bv wegschoen, MTB.

Winterschoen

Winterschoen fietsenIn de winter heb je al snel te maken met kou en nattigheid. Een water- en winddichte fietsschoen is dan ook erg prettig. Hiervoor zijn er speciale fietsschoenen voor in de winter. Deze schoenen zijn ook hoger en gemaakt van water- en winddicht materiaal, gevoerd om je voeten goed warm te houden. Voor de MTB’ers is er een ruime keuze in winter mountainbike fietsschoenen, voor de wegwielrenner is er  minder keuze. 

Aankooptips wielerschoenen