U bent hier

Wandelschoenen

Wandelschoenen zijn er in vele soorten en maten. Maar wat is nu eigenlijk een goede wandelschoen? En hoe vind je de beste voor jou?

Om te beginnen zijn wandelschoenen ingedeeld in categoriën: A, AB, B, BC, C, D. Dit geeft aan voor welke activiteit en terrein een schoen geschikt is. Belangrijk is dat de juiste categorie gekozen voor het juiste gebruik, anders kunnen er juist blessures ontstaan! Zie hiervoor het handige overzicht van @antilopeoutdoor De wandelschoen wordt met het stijgen van deze categorie steviger en harder. Dit vooral te maken met veiligheid. De kans voor verzwikken en op een rotspunt stappen is immers een stuk groter in hooggebergte dan in de weilanden in Friesland. Net zoals bij werkschoenen met stalen zolen, zullen de zolen voor deze wandelschoenen harder zijn en zal de omsluiting om de enkel beter zijn. Deze stevigheid beïnvloedt sterk het looppatroon, de enkel kan minder en ook het afrollen van de voet wordt verminderd. Dit kan ook tot klachten leiden.

A-schoen

a-schoen.jpgDit zijn lichte wandelschoenen met een soepele zool voor een goede afwikkeling en veel demping, Vaak zijn het zogenaamde lage modellen, zonder steun rondom de enkel. Ze zijn ideaal voor dagelijks gebruik en wandelingen op goede (vlakke) paden, in het bos en stedentrips. Ook voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein kun je deze schoenen prima gebruiken.

Kortom: wandel je voornamelijk in Nederland? Dan kan je met een A-schoen prima uit de voeten.

AB-schoen

ab.jpgWil je een wandelschoen die flexibel is, maar net wat hoger is en meer steun biedt? Dan bieden de categorie AB wandelschoenen uitkomst. Deze wandelschoenen zijn voorzien van een dempende, flexibele zool en een halfhoge schacht. AB wandelschoenen zijn er verder in allerlei soorten en maten, waterdicht of luchtig, leer of synthetisch. Deze wandelschoenen zijn geschikt voor een ronde met de honden maar ook voor een meerdaagse tocht door heuvelachtig terrein. Er zijn verschillende halfhoge wandelschoenen met verschillende pasvormen zoals, bijvoorbeeld, de Comfortfit lijn van Meindl voor de brede voet of de Bunion lijn van Hanwag voor mensen met een hallux valgus.

Kortom: een prima keuze voor langere meerdaagse wandelingen op vlak tot heuvelachtig terrein.

B-schoen

b_wandelschoen.jpegDe categorie B schoenen zijn voorzien van een stevige zool die veel steun en grip biedt maar nog wel wat meebeweegt. Ze zijn hoog en geven stevigheid voor de enkel. Ze zijn daarom geschikt voor voor een wandeltocht door de bergen.

Kortom bergschoenen categorie B zijn geschikt voor wandelingen of meerdaagse trektochten met bepakking in de bergen.

BC-schoen

bc_wandelschoen.jpegDe BC schoen zit, zoals de naam al doet vermoeden, tussen de B en de C schoen in. De bergschoenen in de categorie BC kenmerken zich door een stijvere zool en een hoge schacht waardoor uw voet optimaal ondersteund wordt. Ze zijn voorzien van een behoorlijk stijve zool die veel grip biedt en vaak flexibele stijgijzers ondersteunt.

Kortom: Deze bergschoenen zijn dan ook zeer geschikt zijn voor stevige tot middelzware bergtochten, eventueel met zware bepakking, door ruig terrein.

C-schoen

c_wandelschoen_0.jpegDe categorie C wandelschoenen zijn stijver en hoger dan B schoenen. Hierdoor geven ze een betere bescherming tegen harde spitse ondergronden zoals je die in het hooggebergte tegenkomt. De meeste schoenen zijn voorzien van een waterdicht, ademend Gore-Tex membraan, zodat je voeten droog en daarom ook warm blijven. Omdat je in het hooggebergte ook gletsjers kan tegenkomen hebben de meeste C schoenen bevestigingspunten voor stijgijzers (crampons).

Kortom: Een prima schoen voor uitdagende wandeltochten en beklimmingen in het hooggebergte, waarbij ook gletsjers niet geschuwd worden.

D-schoen

d_wandelschoen.jpegDe D schoen is de 'zwaarste' schoen in het wandelsegment. D schoenen hebben een zeer hoge schacht en zijn voorzien van een enorm stugge zool. Hierdoor bieden zij veel grip en steun en zijn ze geschikt voor gebruik met stijgijzers. Deze D bergschoenen zijn zeer geschikt voor de meest extreme tochten zoals zware bergtochten, ijstoeren of expedities.

Voorkeuren

Als we het hebben over voorkeuren, dan hebben we het over welke eigenschappen je wilt voor je schoen. Wil je een waterdichte of juist ademende schoen? Dit hangt af van waar en wat voor een soort wandeling je maakt. Is er een warm klimaat of kan je veel nattigheid verwachten? Ademend: Wanneer je vaak in warme landen of tropische klimaten loopt, dan geeft een ademende schoen je veel comfort. Leer heeft de eigenschap zeer ademend te zijn. Ook voelt deze zachter aan rond je voet. Nadeel is dat leer nooit geheel waterdicht is. Waterdicht: Afhankelijk van je activiteit en het klimaat waarin je veel wandelt kan een waterdichte schoen essentieel zijn. Een schoen wordt waterdicht door het membraan Dat gebruikt is. Het meest bekende en gebruikte membraan is Gore-Tex. Water komt hier niet doorheen, nadeel is dat deze minder ademend is. Gewicht: Hoe steviger de zool – hoe zwaarder de schoen. Het liefste heb je natuurlijk een lichte schoen die je benen zo min mogelijk vermoeien. Als je over ruig terrein wandelt ontkom je niet aan een zwaardere schoen. Je hebt dan de stabiliteit en stevigheid van de zool nodig.

Pasvorm

Hoe moet mijn wandelschoenen zitten? Een essentieel onderdeel van een schoen is natuurlijk dat deze goed zit. Een wandelschoen hoort overal goed aangesloten te zitten. Zeker je hiel mag niet omhoog komen tijdens het lopen. Het is wel belangrijk dat de tenen wat bewegingsruimte hebben. Hiermee voorkom je dat je tenen tegen de neus aan duwen tijdens een afdaling. Om te weten welke maat je moet hebben kan je het beste je voet opmeten. Doe dit niet alleen voor de lengte maar ook de breedte van je voet en hoogte van je wreef. Pas je schoen of meet je voet altijd met een wandelsok aan. Deze draag je immers ook in je wandelschoen. Als je al een goede wandelschoen versleten hebt dan kun je de binnenzool van deze ook gebruiken om je maat te bepalen. In het zooltje zie je - door de slijtage- waar je tenen eindigen. Je moet een duimdikte ruimte hebben tussen je langste teen en het einde van de zool. Zo kan je zien of de maat nog steeds goed is. Als je tevreden was over het merk van je oude wandelschoen kan je het beste een nieuw model van ditzelfde merk kopen. Merken gebruiken voor nieuwe modellen vrijwel altijd dezelfde leest waardoor je weet dat deze goed zal zitten. Hoe je schoen zit kan ook liggen aan de manier waarop deze gestrikt is. Krijg je ergens blaren of beknellende stukken, probeer je schoen dan eens anders te strikken. Kom je er met de pasvorm of het kiezen van je wandelschoen toch niet helemaal uit, ga dan naar een wandelsportzaak voor een persoonlijk advies.

Inleg/wandelzolen

Een inlegzool kan het comfort en de demping van je wandeling verhogen. Houd wel in gedachte dat een goeie wandelschoen de basis is. Deze moet op zichzelf al goed zitten en heerlijk lopen. Een zool kan alleen extra comfort bieden. Houd je echter pijnklachten en/of blessures dan kan een maatzool voor het wandelen een meerwaarde bieden.

Heb je ondanks goede wandelschoenen nog last van blessures tijdens het wandelen? Zoals pijn in de voorvoeten, kuiten of knieën? Dan kan een op maat gemaakte wandelzool waarschijnlijk een oplossing bieden om je wandelingen pijnvrij te kunnen maken. Vraag jouw Profysic therapeut om advies!

categorien.jpg(foto www.antilopeoutdoor.nl)