U bent hier

Voetbalschoenen

Wist je dat een verkeerd type voetbalschoen niet alleen voor verminderde prestaties zorgt, maar ook de kans op blessures vergroot? Een goede keuze van je voetbalschoen is dan ook key. Zo is de lengte van je noppen bijvoorbeeld erg belangrijk, te lange noppen op een zacht veld spelen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je been vast komt te zitten en je knie verdraait. Met te korte noppen glijd je weer makkelijk uit wat allerlei blessures tot gevolg kan hebben. Bovendien kan de levensduur van de schoen drastisch afnemen bij een foute keuze. Waar allerlei merken vechten om je aandacht met flitsende kleuren en modellen die je favoriete spelers dragen, is het belangrijkste om eerst goed na te denken waarvoor je de voetbalschoen gaat gebruiken voor je de schoenen gaat kopen.

verschillende_noppen.jpg(foto: www.voetbalshop.nl) In het voetbal zijn er een 5-tal schoenen die we het meeste zien: de Firm Ground (FG); Softground (SG); Turfground (TF); Artificial Ground (AG); Indoor (IN). Deze afkortingen zijn over het algemeen op de schoen of bij de beschrijving van de schoen terug te vinden, let er maar eens op in de winkel! Belangrijk is de juiste schoen bij de juiste ondergrond te kiezen!

Artifcial Gound (AG)

ag.jpgDe Artificial Ground schoen heeft meer noppen dan de FG-schoen. Daarbij zijn de AG-noppen zijn kleiner van omvang en hol van binnen. Hierdoor kom je minder makkelijk 'vast te zitten' op het wat stroeve kunstgras en heb je meer grip en minder druk op de spieren en knieën. De zool is ook speciaal gemaakt om slijtage op het kunstgras tegen te gaan.

Kortom: Een ideale schoen voor op kunstgrasvelden te spelen.

Firm Ground (FG)

fg.jpgDeze voetbalschoen komt het dichtst bij een allround schoen. De noppen van een Firm Ground schoen zijn vaak langwerpig of rond zodat een goede grip ontstaat op natuurlijk gras. De keuze tussen ronde of langwerpige noppen is voornamelijk een persoonlijke keuze, het hangt er vanaf wat je prettiger vindt voetballen. De noppen (tussen de twaalf en vijftien in aantal) zitten vast aan de zool waardoor ze niet vervangen kunnen worden. Het advies is om de FG voetbalschoenen niet te gebruiken op kunstgras, want dan verlies je namelijk je recht op garantie.

Kortom: geschikte schoen voor stevige, natuurlijke ondergronden zoals de meeste natuurlijke grasvelden.

Soft Ground (SG)

sg.jpgDeze voetbalschoen die gemaakt is voor natte en zachte velden. De langere metalen schroefnoppen, meestal 6-8 stuks, zorgen dat je dieper en steviger op de ondergrond staat. De stroefheid van het metaal en de lengte van de noppen voorkomen het snel wegglijden. Doordat het aantal noppen lager is dan bij de Firm Ground schoenen, is de stabiliteit minder. Gebruik een Soft Ground schoen nooit op kunstgras of een stevige ondergrond, anders kunnen er blessures ontstaan.

Kortom: Een ideale voetbalschoen voor op zachte en modderige velden.

Turf Ground (TG)

tg.jpgDe Turf Ground schoenen hebben een sterke, rubberen zool met veel en korte noppen vergeleken. Deze voetbalschoenen zijn vooral bedoeld voor voetbal op harde ondergronden, hierbij kan je denken aan bepaalde soorten kunstgras, gravel maar ook bevroren velden. Door het grote aantal noppen behoud je beter grip op een hardere ondergrond en glij je minder snel uit.

Kortom: een ideale schoen voor op harde velden, zoals kunstgras, gravel en bevroren velden.

Materiaal

Voetbalschoenen worden van verschillende materialen gemaakt:

Leer

Er worden verschillende soorten leer gebruikt voor voetbalschoenen. In de goedkopere schoenen wordt doorgaans gebruik gemaakt van synthetisch leder en de duurdere modellen worden uitgevoerd met “full grain” leather, rundleder, kalfsleer of (in de topmodellen) kangoeroeleer. Met name kalfsleer en kangoeroeleer zorgen voor een optimaal balgevoel en comfort. Verder hebben leren schoenen een uitstekende pasvorm; leer vormt zich namelijk naar de voet. Leren voetbalschoenen vergen wel regelmatig onderhoud.

Synthetisch

Synthetische voetbalschoenen - ook wel kunststof schoenen genoemd - hebben als voordelen ten opzichte van de leren variant dat ze lichter en duurzamer zijn. Ook kunnen ze beter tegen slecht weer en vergen ze minder onderhoud. In tegenstelling tot de voetbalschoenen met een leren bovenwerk ademen synthetische voetbalschoenen niet en vormen ze zich niet naar je voet.

Geweven

Geweven voetbalschoenen – bij de meeste bekend als voetbalschoenen met sok – bieden een comfortabele en stabiele fit die aanvoelt als een tweede huid voor optimaal balgevoel. Het dunne materiaal biedt echter wel minder bescherming bij het schieten dan de bovengenoemde materialen.

Pasvorm

Voetbalschoenen moeten perfect passen. Koop je voetbalschoenen dus niet te klein of te groot. Een te ruime schoen vergroot de kans op enkelblessures, terwijl te krappe/smalle schoenen de kans op overbelasting van voetspieren en –pezen verhogen.

De perfecte fit

Je standaard schoenmaat zal niet altijd overeenkomen met de maat die je voor voetbalschoenen nodig hebt. Dit omdat je wilt dat je voetbalschoen strak om je voet zit voor optimaal balgevoel. Probeer voetbalschoenen te kopen waar er tussen het eind van je tenen en de voorkant van de schoen ongeveer een centimeter ruimte zit.

Brede of smalle voeten

Over het algemeen vallen Nike voetbalschoenen smaller dan die van Adidas. Als je wat bredere voeten hebt kun je dus beter naar voetbalschoenen van Adidas kijken. Nike heeft echter ook modellen die wat breder vallen zoals de Tiempo. Wanneer je kiest voor een leren schoen en die net iets te smal valt, kun je er rekening mee houden dat het leer zich naar je voet vormt.

Bron: www.intersport.nl; www.voetbalschoenenwinkel.nl; www.voetbalshop.nl