U bent hier

Skeelers / skates

Welke skate/skeelers heb je nodig als je wilt gaan skeeleren/skaten? Steeds meer mensen zoeken hun (sport)ontspanning in het skeeleren/skaten. Deze sport heeft diverse voordelen, zo ben je lekker buiten en gebruik je ontzettend veel spieren. Dit zijn met name de spieren in je heupen, billen en bovenbenen, die je bij diverse andere sporten een stuk minder gebruikt. Voor de schaatsers onder is, is het een goede voorbereiding voor het schaatsseizoen de komende winter! Maar de keuze aan skeelers is groot.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen skeelers en skates. In-line skates zijn skates waarbij de wieltjes achter elkaar in één lijn staan. Skeelers hebben vier of vijf wieltjes en skates drie of vier. Skates zijn erg wendbaar en zijn te gebruiken voor tricks en in bijvoorbeeld in de halfpipe. Skeelers zijn meer geschikt voor lange stukken toeren. Globaal kunnen we een 4-tal verschillende typen onderscheiden: fitness skates; Urban skates; Speed skates/skeelers; inline hockey skates.

Fitness skates

fitness_skate.jpgFitness skates hebben 3 tot 4 kleine tot middelgrote wielen. Met kleinere wielen (76mm, 80mm, 84mm, 90mm) bent je wendbaarder dan met skates met grotere wielen (100mm,110mm of 125mm). Hiervoor geldt, des te kleiner de wielen, des te wendbaarder je bent. Het is je ongetwijfeld al opgevallen dat in de term 'fitness skating' het woord 'fitness' zit. Dit betekent dus dat je een complete training kunt beleven simpelweg door te gaan skaten! Bij het fitness en recreatie skaten, skate je voornamelijk rechtdoor. Kortom: De meest allround skates van alle skates. Je kunt ze gebruiken voor zowel trainingen als pleziertochtjes. Deze skates hebben vaak een ademende comfortabele schoen wat ze ideaal maakt voor zowel kortere als wat langere afstanden. Als je meer dan 100 kg weegt, is het een goed idee om urbanskates te kiezen in plaats van fitness skates, ook al zoek je gewoon een paar voor recreatief gebruik. Dit omdat het frame op urbanskates sterker is.

Urban skates

urban.jpgUrban, oftewel stad, betekent dat deze veelal gebruikt worden met het skaten in de stad. Hierbij moet je wendbaar zijn. Deze skates zijn dan ook speciaal gemaakt voor de scherpe en korte bochtjes, dit wordt mogelijk gemaakt door de korte wielbasis. Dit zorgt er voor dat je extra manoeuvreerbaar bent en met alle gemak in de stad en op een slalom uit de voeten kunt. Kortom: Freeskates of urban skates zijn de ideale skates voor in de stad of om freestyle slalom mee te doen.

Speed skates / skeelers

speedskate.jpgSkeelers of speed skates zijn bedoeld voor professionele skeeleraars. Deze skeelers zijn bedoeld voor de baan en hebben dan ook een lange wielbasis en een lage schoen om een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen halen. Deze skeelers hebben veel opties omdat je zelf alle onderdelen bij elkaar kunt zoeken. Denk er dus goed over na welke wielgrootte je nodig hebt, welk frame daar bij past en welke schoen je het lekkerst vindt zitten.

Inline hockey skates

inline_hockey.jpgInline Hockey skates zijn gemaakt voor inline hockey, vergelijkbaar met ijshockey maar dan op een andere ondergrond. De skates zijn dan ook erg wendbaar door de kleinere wielen. Er zijn overigens verschillende typen wielen te krijgen, afhankelijk van de ondergrond waarop gespeeld wordt.

Skeeler / skate zolen

Blijf je ondanks goede skeelers / skates pijnklachten houden van je voeten of overbelastingsblessures, dan kunnen er speciale skeeler / skatezolen gemaakt worden.