U bent hier

Sesamoïditis

De sesambeentjes zijn twee erwt-vormige botjes liggen onder de bal van de grote teen. Ook al zijn ze erg klein, ze spelen een belangrijke rol bij het lopen. Als de sesambeentjes beschadigd/geïrriteerd raken, kunnen zij veel pijn en ongemak veroorzaken. Dit noemen we sesamoïditis.

Anatomie

Onder het gewricht tussen de grote teen en de voorvoet (bal van de voet) zitten twee kleine botjes: de sesambeentjes. De spier die de grote teen naar beneden beweegt, loopt onder dit gewricht door en loopt vervolgens over de verhoging, die door de sesambeentjes gevormd wordt. Deze verhoging doet dienst als draaipunt voor de genoemde spier, waardoor deze beter kan functioneren. De sesambeentjes dragen tevens bij aan een betere drukabsorptie onder de voet tijdens het lopen en staan. Daarnaast vergemakkelijken zij de frictie in de zachte weefsels onder het gewricht wanneer de grote teen beweegt.

Wat zijn de oorzaken

Overbelasting van de sesambeentjes kan op verschillende manieren ontstaan. Wanneer het weefsel rondom de sesambeentjes ontstoken raakt is er sprake van sesamoïditis.
• Overbelasting, herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging zoals dit bv. bij hardlopen en dansen gebeurt.
• Breuk van het sesambeentje, deze kan ontstaan na val of harde landing op de voorvoet. Ook kan een breuk het gevolg zijn van langdurige overbelasting.
• Holle voeten, waardoor er veel druk op de sesambeentjes ontstaat.
• Overpronatie, doordat de voet tijdens het lopen te veel naar binnen zakt, waardoor er een overbelasting ontstaat op de bal van de grote teen.
• ‘Stijve grote teen’, wanneer de grote teen niet goed meer naar boven kan bewegen, zal het afzetten tijdens het lopen veel druk geven op de bal van de grote teen.

Wat zijn de pijnklachten

• Mensen met een irritatie van de sesambeentjes voelen meestal een vage pijn onder de bal van de grote teen.
• De sesambeentjes zijn gevoelig/pijnlijk bij aanraking.
• De bewegingen van de grote teen zijn vaak beperkt. De beweging naar boven, zoals dat bij het afzetten van de voet tijdens het lopen gebeurt, is vaak pijnlijk.
• Er kan een verdoofd gevoel in de grote teen en de naastliggende teen ontstaan.

Wat kunnen wij voor jou betekenen

Als uit het (sport)podotherapeutisch onderzoek blijkt dat er een oorzaak in de voetstand en/of het looppatroon zit, dan hebben wij de volgende behandelmogelijkheden: Mobilisatie sesambeentjes Mobiliteit van de voet en/of het been verbeteren.

  • Taping. Om direct pijnvermindering te krijgen kan de voet worden ingetaped.
  • Zolen voor dagelijks gebruik en/of sport. Om de voetstand en het looppatroon te optimaliseren.
  • Schoenadvies. Draag zo vaak mogelijk schoenen die:
    • een lage hak hebben
    • breed zijn
    • een zachte, dempende loopzool hebben

Hoe lang duurt het voor de pijnklachten weg zijn

De pijnklachten zullen over het algemeen vrij snel in hevigheid afnemen. Na enkele weken zijn zij doorgaans geheel verdwenen.

Wielrennen

Tijdens het wielrennen kunnen deze sesambeentjes makkelijk gaan ontsteken. Ook kunnen er kleine scheurtjes in ontstaan. Dit komt doordat, zeker bij het gebruik van klikpedalen, er een erg grote druk op de voorvoet komt. Het verkeerd afgesteld zijn van je voetplaatjes  kan er voor zorgen dat de druk ‘verkeerd’ geplaatst wordt en zo tot overdruk leiden bij de sesambeentjes. Maar ook een schoen die qua vorm niet mooi bij de voet past of een ‘afwijkende’ voetstand/vorm kan tot een te grote druk leiden.

Ondanks dat deze blessure erg pijnlijk is hoeft dit zeker niet te betekenen dat je niet meer kan fietsen. Met een aantal simpele oplossingen kan dit probleem namelijk goed verholpen worden. De basis begint met een goed passende wielerschoen en het goed afstellen van de voetplaatjes. Aanvullend kan er met speciale fietszolen gewerkt worden. Deze  zijn torsiestijf, licht van gewicht en sluiten goed aan op de boog van de voet.  Waar nodig  geven waar nodig worden er ontlastingen aangebracht of wordt de voetbeweging ‘gestuurd’. Hierdoor wordt de druk op de sesambeentjes verminderd en de kracht bij de uittrap rechtstreeks overgebracht op het pedaal.