Fietsblessures kunnen hardnekkig zijn. Soms fiets je al jaren met pijn en kun je het je niet voorstellen dat het ooit anders was. Een link met die ene valpartij van toen leg je niet meer, terwijl die best wel eens de oorzaak kan zijn.
Een valpartij wordt vaak onderschat. Wanneer er na een val geen waarneembare schade is wordt meestal direct weer opgestapt en verder gefietst. Een onopgemerkte bekken-torsie kan echter je toekomstig fietsplezier behoorlijk bederven.
De menselijke beweegketen heeft veel weg van een lekkende waterleiding. Daar waar de vochtplek op de muur verschijnt, zit niet persé ook het lek!
Met een scheefstaand bekken is het net zo. Het kan er voor zorgen dat je deze torsie gaat compenseren in bijvoorbeeld je wervelkolom of knie. Deze asymmetrische belasting kan dan weer tot nieuwe blessures leiden die op het eerste gezicht niets met je bekken - of die val van toen - te maken hebben.
Het is dus erg belangrijk om bij het zoeken naar een blessureoorzaak de hele beweegketen te bekijken. Het Profysic Wieleronderzoek doet dit!
Onderstaande pagina's geven een beeld van de verschillende delen van het Profysic wieleronderzoek.