top of page
mobilisatie achilles.jpg

(Podo-)manueel therapie

Naast sportpodotherapeut zijn onze therapeuten ook (podo)manueel therapeut. Door deze unieke combi kunnen zij niet alleen functiestoringen constateren maar ook behandelen. Want of je nu basketbalt, wandelt of hardloopt, je voet beweegt nooit alleen! Met bijvoorbeeld een pijnlijke schouder ga je anders hardlopen en kan je een achillespeesprobleem ontwikkelen. De oplossing zit dan niet in het veranderen van je looppatroon maar in het behandelen van je schouder. Met andere woorden: bij een blessure met een ‘afwijkend’ beweegpatroon van de voet en/of been is het altijd de vraag ‘is dit de oorzaak of het gevolg wat we zien’

 

Blessures en bewegingskoppeling voet-been

De oorzaak van veel (eenzijdige) blessures van voet, knie of onderrug vinden hun oorzaak in het niet goed functioneren van de bewegingskoppelingen in je voet en knie. Kijk maar eens naar deze basketballer. Je kan je voorstellen dat als zijn voet en/of zijn knie niet de juiste bewegingen (kunnen) maken het lichaam een ‘andere  weg’ zal zoeken, compenseren. Deze compensaties kunnen tot blessures leiden. Vaak zien we  problemen ontstaan wanneer je ineens een andere sport te gaat doen waarbij andere bewegingen gevraagd worden. Zo kan die verzwikte enkel van het voetbal 10 jaar geleden ineens de oorzaak zijn van  eenzijdige klachten bij het hardlopen.

​

Wordt alleen mijn voet behandeld?

Onze sportpodotherapeuten hebben de volledige opleiding tot manueel therapeut gevolgd bij de school voor manuele therapie Utrecht (SMTU), zij behandelen zo nodig het gehele lichaam. Als er ergens een beperking van een beweging is zal de rest van het lichaam zich hieraan gaan aanpassen. Om te voorkomen dat deze aanpassingen, na behandeling, op hun beurt weer tot recidief leiden zullen deze ook behandeld moeten worden. Door de combi met de sportpodotherapie zijn zij bij uitstek gespecialiseerd in de (sport)biomechanica en het behandelen en optimaliseren van bewegingskoppelingen van de voet, knie en heup.

 

Behandeling

Binnen de praktijk wordt gewerkt met manuele en orthomanuele technieken. Soms is het voldoende om de voet te mobiliseren maar als er botjes 'scheef' staan kan het wenselijk zijn om deze weer ‘recht’ te zetten om het opnieuw vast gaan zitten te voorkomen. Zulke scheefstanden kunnen ontstaan na trauma’s zoals valpartijen en verzwikken van de enkel. Het kan dus zijn dat jouw sportpodo/manueel therapeut letterlijk de hamer en drevel in handen neemt om het functioneren van jouw voet weer te optimaliseren.

Manueeltherapie voet enkel.jpg
bottom of page