Morbus Sever
ANATOMIE
De pijnklachten van deze zogenaamde ‘Morbus Sever’ zitten op de plaats waar de achillespees aan de groeischijf van het hielbeen vastzit. Deze groeischijf
is zachter dan het bot en moet in de groeifase in verschillende richtingen groeien. Als er een te grote trekspanning van bv. de achillespees, op de groeischijf komt kunnen er microscheurtjes ontstaan met ontstekingsverschijnselen. De klachten doen zich voor tijdens perioden van groei. De klachten zijn er vooral bij het begin van het seizoen of wanneer er over gegaan wordt naar een andere ondergrond zoals van buiten (veld) naar binnen (zaal). Snelle sprintbewegingen, korte rembewegingen en springen geven vaak meer klachten.
In Amerika wordt de aandoening ook wel ‘September heel’ genoemd omdat veel kinderen er last van krijgen wanneer ze na de zomer weer naar school gaan en gaan trainen voor de diverse sportteams. De klachten worden ook getriggerd als de ondergrond waarop
gesport wordt verandert, bijvoorbeeld op het moment van overgang van zomer- naar wintertrainingen (indoor). Voetafwijkingen (zoals plat- of holvoeten), slecht schoeisel, gespannen of korte kuitspieren, zwakke enkelspieren en overbelasting kunnen ook factoren van invloed zijn.
WAT ZIJN DE OORZAKEN?
De oorzaken voor een vergrote belasting op de groeischijf van de hiel kunnen zijn:
• Afwijkende voetstand, zoals naar binnen kantelende voet;
• Groei;
• Hoge sportbelasting;
• Hoge sprint en sprongbelasting;
• Slecht (sport)schoeisel;
• Weinig demping in de schoen of ondergrond; • Instabiliteit van de voet.
WAT ZIJN DE (PIJN)KLACHTEN?
Klachten die ontstaan zijn pijn rondom de hiel soms met uitstraling naar de voetholte of in de kuit en worden daardoor vaak verward met achillespeesklachten.
De klachten uitten zich vooral tijdens en direct na
het sporten. Er kan zonder pijn gestart worden met sporten en de pijn kan zeer acuut komen opzetten, voornamelijk na aanzetten sprint of bij sprongbelasting. De pijn kan dan zeer hevig zijn zodat ze ‘hinkend’ het sportveld moeten verlaten. Deze hevige klachten zijn vaak snel verdwenen, de volgende dag of na 2 dagen. In een enkel geval breiden de klachten uit waardoor
de pijn ook in het dagelijks leven aanwezig is. De pijn kan gepaard gaan met roodheid en zwelling aan de achterzijde van de hiel en achillespees.
​
WAT KUNNEN WIJ VOOR JOU BETEKENEN?
In principe is de Morbus Sever ‘self limiting’, dit betekent dat de klachten vanzelf over zullen gaan als het kind uitgegroeid is en de groeischijf verbeend. In de tussentijd is het echter vaak wel mogelijk om kinderen zonder pijn te laten sporten door het gebruik van:
-
Schoenadvies
De sportpodotherapeut kan gericht (sport)schoenadvies geven. -
Zolen voor dagelijks gebruik en/of sport
Om de voetstand en het looppatroon te corrigeren en zo de trek op de groeischijf verminderen en de belastbaar verhogen.
Meestal hoeven de zolen enkel met de sportbelasting gedragen te worden. Soms is dit niet mogelijk en worden de zolen ook overdag gedragen, bijvoorbeeld bij turnen of als de klachten ook in het dagelijks leven aanwezig zijn. De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel dus de belasting kan dragen.
Aanpassing belasting
Zonodig kan er gekeken worden, in overleg met trainer/ coach om de pijngevende belasting wat te verminderen. Hierbij valt te denken en minder sprong/sprintbelasting.
Bij pijn
-
koelen met een coldpack;
-
Er mag pijnstillende/onstekingsremmende
crème gebruikt worden, bv Traumeel.