top of page

Likdoorns

Veel wielrenners worden ‘geplaagd’ door pijnlijke likdoorns op de voeten. Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd is, een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. De huid zal zich tegen deze druk gaan beschermen door het verdikken van de huid, oftewel eelt. Uiteindelijk zal door de blijvende druk het eelt als het ware een beetje de huid ingedrukt kunnen worden, er ontstaat een soort ‘doorn’ van eelt.  Deze is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit. Er kan zelfs een wondje onder deze ‘doorn’ ontstaan waardoor er een zwart plekje onder het eelt verschijnt. Daardoor oogt de plek als een oog van een ekster, oftewel een ‘eksteroog’. De drukplekken ontstaan vaak bij bijvoorbeeld klauwtenen of ‘knobbels’ op de voet.

 

Wat te doen doen als je nu van die pijnlijke lidoorns hebt? Met pijn blijven fietsen? Dat is niet echt een prettig idee. Het eelt en de likdoorn zullen eerst verwijderd moeten worden. Een (sport)pedicure kan je hierbij verder helpen, kijk voor adressen op www.provoet.nl. Daarnaast is het belangrijk dat de drukplekken opgeheven worden. Let bij het kopen van wielrenschoenen op de juiste breedte van de schoen, maar  ook de hoogte van de schoen bij je tenen erg belangrijk. Kijk ook naar de dikte van de inlegzool in de schoen, ligt hier een dikke zool in dan kan deze eventueel vervangen worden door een dunnere om meer ruimte te krijgen bij de tenen. Let op het materiaal bij de pijnlijke drukplek. Het beste is als dit soepel is en meegeeft. Het liefst dan ook geen stiknaden ter plaatse, deze rekken namelijk niet mee. Je kan schoenspanners gebruiken als je de schoenen niet aan hebt om de schoen op te rekken bij een pijnlijke plek. Er zijn schoenspanners waar je ‘plugs’ in kan doen. Dit kan je doen om de schoen bij de pijnlijke ‘knobbel’ wat op te rekken. Mocht je deze niet kunnen vinden dan kan je dit vaak ook bij een schoenhersteller laten doen,’de schoen op de leest laten zetten’.

 

Mochten deze oplossingen niet toereikend zijn dan kan je Profysic sportpodotherapeut de schoen aanpassen. Dit kan door het lokaal vervormen van de schoen zodat de ‘knobbel’ ontlast wordt. Maar ook kunnen ontlastingen in de schoen worden gemaakt om de druk beter te verdelen. Hierbij kan je denken aan speciale wielerzolen om drukplekken onder de voet op te heffen.

likdoorn.jpg
bottom of page