U bent hier

Hockeyschoen

Een goede hockeyschoen verkleint de kans op blessures en kan je sportprestaties verbeteren? Een goede keuze van je hockeychoen is dan ook key. Hockey wordt op verschillende typen (kunstgras) ondergronden gespeeld, zoals een waterveld, zand of semi. Het profiel/grip is dan erg belangrijk en dient afgestemd te zijn op de ondergrond. Daarnaast is schokdemping, stabiliteit en natuurlijk het draagcomfort ook erg belangrijk.

Schokdemping

Simpel gezegd is het 'hoe harder de ondergrond, des te meer demping je van je schoen vraagt'. Zo heeft een waterveld bv meer demping dan een zandveld. De dikte en hardheid van de tussenzool van je schoen bepalen voor een groot deel dit schokdempende vermogen bij de schoen.

Stabiliteit

Om schuiven en zwikken te voorkomen is het belangrijk dat de hockeyschoen een goede stabiliteit biedt, met name voor zijwaartse bewegingen. Het is dan ook belangrijk dat het boven materiaal van stevig materiaal is waardoor het een optimale ondersteuning geeft. Na het strikken van de schoen moet je hiel goed goed omsloten zijn en je mag niet uit je schoen 'glippen'. Zonodig kan je de zogenaamde 'heel lock' toepassen (zie vetertechnieken). 

Profiel

hockey_fijn_profiel.jpghockey_grof_profiel.jpgHet profiel van een hockeyschoen moet er voor zorgen dat je niet snel uitglijdt, maar je moet ook niet ‘vast staan’ wanneer je probeert te draaien of af te zetten. De meeste hockeyschoenen hebben daarom een zogenaamd multi-noppen profiel. Deze noppen bieden op kunstgras een optimale combinatie van grip en wendbaarheid. Je ziet in de hockeyschoenen globaal 2 typen profiel een 'grof' en een 'fijn' profiel. Bij een grof profiel zul je stabieler staan in het veld en minder snel kunnen (uit)glijden,  dit geeft dus meer grip en stabiliteit. Het fijne profiel geeft je de mogelijkheid om meer te kunnen wenden en keren waardoor je wenbaarder bent en minder makkelijk in het veld vast blijft staan. Kijken we naar het slijten van de noppen, dan zal een zandveld meer slijtage geven aan de noppen dan een water veld. Dit komt doordat het zand van het veld als een soort schuurpapier werkt voor de noppen.

Hockeyzolen

Veel hockeyschoenen hebben tegenwoordig een losse binnenzool, welke weinig steun geven. Heb jij een blessure? Dan kunnen speciale maatgemaakt hockey-zolen een oplossing bieden. De materialen worden afgestemd op jouw toepassing, zodat ze ook goed tegen het nat worden kunnen bij bijvoorbeeld een waterveld