You are here

Onderhoud zolen

De Profysic sportzolen vragen niet veel onderhoud, toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Met onderstaande adviezen heb je het langst plezier van je (sport)zool.

Algemeen

Zorg voor genoeg ruimte in de schoen door de bestaande binnenzool van de schoen te verwijderen Zorg voor een vlakke bodem in de schoen. De zool kan in het begin vreemd aanvoelen maar mag geen pijn veroorzaken of drukplekken geven.

Opbouwen

Neem de tijd om aan de zolen te wennen. Bouw hiervoor het dragen van de zolen rustig op. Mocht je al eerder zolen gedragen hebben dan kan het zijn dat je wat sneller kunt opbouwen. Wel is het aan te raden de zolen eerst in het dagelijkse gebruik uit te proberen voordat je er mee gaat sporten. 
De dagelijkse zool:
Voor de dagelijkse zool geldt dat je ze elke dag een uurtje langer in de schoen draagt, start met 1-2 uur en bouw dit uit zodat je na 1-2 weken ze de hele dag kunt dragen.
De sportzool:
Voor de sportzool is het advies deze eerst thuis in de (sport)schoen te gaan opbouwen gedurende 1-1,5 week voordat je ermee gaat sporten. Je voetspieren kunnen op deze manier sneller aan de correctie wennen dan tijdens een training of wedstrijd.
Ben je gewend, draag de zolen dan tijdens een rustige training. En haal de zolen eruit als er vervelende drukpunten gaan ontstaan. Deze moeten binnen 1 week verdwijnen. Gaat de training zonder problemen dan kun je de zolen ook tijdens wedstrijden gebruiken. Mocht het wennen aan de zool niet lukken of ontstaan er drukpunten of blaren ondanks het rustig opbouwen, dan zien wij je graag terug voor een tussentijdse controle waarbij we de zool kunnen aanpassen.

Algemeen onderhoud

Haal de zolen aan het eind van de dag / na het sporten uit je schoen zodat ze kunnen luchten/drogen. Wanneer de zolen nat zijn geworden laat ze dan aan de lucht drogen (en niet bij de verwarming). Onderhoud leer: Het leer blijft langer mooi en soepel wanneer dit wordt ingesmeerd met ledervet. Onderhoud (kunst)stof: Maak de sportzolen schoon met een vochtige doek met eventueel wat mild schoonmaakmiddel.

Tips zolen

Soms geven zolen een krakend geluid, hiertegen kun je de onderlaag in poederen met neutrale talkpoeder Trek een kousenvoetje over de zolen (elastiek aan de onderzijde) wanneer je met blote voeten in de schoen loopt. Je kunt het kousenvoetje aanpassen aan de kleur van de schoen en het loopt vaak wat prettiger in de schoen.

Levensduur

Afhankelijk van het gebruik gaat een dagelijkse zool 1-2 jaar mee. De levensduur van de sportzool is afhankelijk van de intensiteit en frequentie van het sporten. Wanneer je sportschoen aan vervanging toe is zijn de sportzolen dat meestal ook, neem contact op voor een afspraak om alles na te laten kijken wanneer je nieuwe schoenen hebt aangeschaft en hierin de zolen wilt gebruiken.

Wanneer de bovenlaag slijt of lelijk wordt kan deze vervangen worden. Om je te verzekeren van een goede werking van je (sport)zool is het aan te raden de zolen jaarlijks te laten controleren bij Profysic.