U bent hier

5 tips voor het kopen van nieuwe hardloopschoenen

Tijdens het hardlopen krijgen je gewrichten en spieren heel wat te verduren. Bij elke pas moeten ze maar liefst 3 tot 5 maal je lichaamsgewicht opvangen. Het is daarom erg belangrijk dat een hardloopschoen je voldoende demping en stabiliteit geeft.

Hardlopen op bijvoorbeeld tennis- of gymschoenen is niet verstandig. De kans op klachten en blessures wordt hiermee aanzienlijk vergroot.
Maar waar moet je nu op letten als je hardloopschoenen gaat kopen? Welke schoenen passen bij jou en hoe gebruik je ze het best?

Aanschaf van hardloopschoenen

Hardloopschoenen koop je het best in een hardloopspeciaalzaak. Een adviseur in zo’n winkel maakt een analyse van je voettype en looppatroon. Zijn schoenadvies is merkonafhankelijk en afgestemd op jouw lichaam en sportdoelstellingen.
Als je al wat langer loopt heb je vast een paar oude hardloopschoenen. Neem deze altijd mee als je nieuwe gaat kopen. Aan het slijtagepatroon kan een specialist zien hoe je voet afwikkelt en waar je schoen het meest belast wordt.

Gebruik van nieuwe hardloopschoenen

Aan nieuwe hardloopschoenen moeten niet alleen je voeten wennen. Ook pezen, banden en spieren krijgen te maken met een andere belasting. Dit kan even aanpassing nodig hebben. Hier volgen enkele tips om de overgang naar je nieuwe schoenen zo vloeiend mogelijk te maken.

  • Draag je nieuwe schoenen eerst enkele dagen als vrijetijdsschoen
  • Houd je eerste training op nieuwe schoenen kort en breid langzaam uit
  • Heb je nog oude schoenen? Wissel dan de eerste trainingen de oude en nieuws schoenen af

Elke hardloopschoen verliest op den duur zijn dempend vermogen. Na ongeveer 1000 tot 1200 km (op harde ondergrond) is hij ongeveer 30% van zijn demping verloren. Factoren als lichaamsgewicht, looptechniek en ondergrond bepalen of dit dichter bij de 1000 km of de 1200 km ligt.

Hardloopschoenen verliezen ook hun dempende waarde wanneer je ze niet gebruikt. Als de schoenen te lang in de kast staan drogen ze uit en wordt de demping ook aangetast.
Een tekort aan dempend vermogen kan tot blessures leiden. Het is daarom verstandig om je schoenen niet helemaal ‘af’ te lopen. Wanneer je tijdig nieuwe schoenen aanschaft kun je het dempend vermogen behouden en kun je de overgang naar je nieuwe schoenen soepeler laten verlopen.

Sportinlays

Sportinlays of steunzolen in hardloopschoenen willen nog wel eens voor verwarring zorgen. De vraag is dan: zoek je een schoen bij de inlay of juist een inlay bij de schoen? 
Bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen is correctie vanuit de schoen altijd het uitgangspunt. Verschillende typen schoenen hebben verschillende eigenschappen. Het is het specialisme van de hardloopzaak om de voor jouw (looppatroon) best passende schoen te kiezen.
Als finetuning kan daarna alsnog een sportinlay voor je gemaakt worden.

Onderhoud van hardloopschoenen

Hardloopschoenen hebben geen extra behandeling nodig. Als ze erg vies zijn spoel je ze het best af met schoon, lauw water. Stop ze nooit in de wasmachine!
Het is een goede gewoonte om de binnen(correctie)zool na het lopen uit je schoen te halen. Op deze manier kunnen schoen en zool beter drogen en kun je condensvorming voorkomen.
Mocht je tijdens je loop een buitje hebben meegepikt, leg je schoenen dan op dezelfde manier te drogen. Leg ze nooit op of vlakbij een warmtebron zoals radiator of oven.

Dit artikel is tot stand gekomen met input van 'Het Loopcentrum' in Horst aan de Maas.