Blauwe teennagel
Veel fietsers krijgen te maken blauwe teennagels of teennagels die “eraf vallen”, een vervelende en vaak pijnlijk iets. Dit blauw worden wordt veroorzaakt door de wrijving of het stoten van de teen tegen de neus van de schoen waardoor bloeding onder de teennagel ontstaat. De oorzaak kan liggen in een te kleine of te smalle schoen. Ook het opzetten van de voeten bij warmte kan de boosdoener zijn. Hierdoor wordt de schoen te ‘klein’. Door de druk van het bloed kan een bonkend gevoel in de teen optreden.
Als je veel last hebt van de druk en de pijn, dan kan je een gaatje in de nagel maken. Door dit gaatje kan het bloed dat onder de nagel zit wegvloeien waardoor de druk vermindert. Een (sport)pedicure kan dit doen met een klein boortje waarmee een gaatje in de nagel wordt gemaakt. Je kan ook zelf een gaatje in de nagel maken, zorg hierbij dat je alles goed ontsmet om eventuele infecties te voorkomen. Prik met een ontsmette naald een gaatje in de teennagel (je houdt de naald in de hand en maakt een draaibeweging). Een andere mogelijkheid is dat je een naald verhit en een gaatje brandt in de teennagel. Hou daarna de voet in een teiltje met water, totdat het bloed wegvloeit. Als de blauwe nagel niet pijnlijk aanvoelt, hoeft er geen gaatje gemaakt te worden. Houd de teen goed in de gaten, want waarschijnlijk zal de nagel na enige tijd loslaten.
Beter is het om deze blauwe nagels voor te blijven. Let op de goede pasvorm van de schoen, geen te kleine maar ook zeker ook geen te grote schoenen (zie 5 tips voor het kopen van wielrenschoenen). Bij te grote schoenen schuif je te veel naar voren en bij te kleine zit je te krap. Ook de breedte van de schoen is belangrijk. In verband met het opzetten van de voeten bij hogere temperaturen kan het zijn dat je voor deze periode een grotere schoen nodig hebt. Oftewel een fietsschoen voor de zomer en een voor de winter.