U bent hier

Skeeler / skate zolen

skeelerzool_skeeler.jpgSkeeleren en skaten wordt steeds populairder. De 'schoenen' van de skates / skeelers zijn vaak strak passend om de voet van hard materiaal. Bij de duurdere modellen ook thermisch vormbaar. Er wordt vaak gedacht dat je er daarom geen zoolaanpassing in kan maken. Dat is jammer, want een aanpassing in je skeeler / skate kan veel klachten verminderen.

Pijnklachten

  • Pijnlijke en brandende voeten
  • Dove, tintelende tenen en voorvoeten
  • Drukplekken onder bij de enkelknobbels
  • Pijnklachten onder de voetboog
  • Overbelasting van de sesambotjes onder de bal van de grote teen
  • Achillespeesklachten
  • Overbelasting kuitspieren, bovenbeenspieren, hamstrings, lies- en heupspieren.

Comfort verhogend

Tijdens het skeeleren/skaten is er geen afwikkeling van de voet en is er meer druk op onder andere de bal van de voet.  Het gevolg is vaak pijnlijke voeten en/of dove tintelende tenen. De skeelerzool heeft ‘full-contact’  met jouw voet en zorgt daarvoor voor een optimale drukverdeling.

Het aanmeten

3d-scan.pngOm een optimale zool aan te meten zal de sportpodotherapeut een uitgebreide intake om de oorzaak van jouw pijnklachten te achterhalen en jouw doelen helder te krijgen. Tijdens het uitgebreide sportonderzoek komen onder andere de volgende onderdelen aan de orde: biomechanisch onderzoek, we kijken of er mobiliteitsbeperkingen zijn die tot compensaties kunnen leiden, en daarmee tot blessures. Denk hierbij bv aan een vastzittende enkel. Stabiliteit- en drukmeetanalyse met drukmeetsysteem. Hierbij krijgen we een beeld waar de voet zijn stabiliteit zoekt tijdens het fietsen en of er drukplekken aanwezig zijn; 3d-scan van de voeten. Om een optimaal passende zool te kunnen maken wordt er een 3d-scan van de voeten gemaakt; Schoen(skate/skeeler) analyse.

Ontwikkelen van de skeelerzolen

leest.pngDe skeeler/skatezolen worden in CAD ontwikkeld, de 3d-scan van jouw voet vormt hiervoor de basis. Jouw sportpodotherapeut voegt de gewenste correcties toe om de zool voor jou optimaal te maken. Om de zool zo ultradun te kunnen houden, wordt er een zogenaamd 'positief' gefreest. Dit is als het ware jouw aangepaste voetvorm, de leest. Hierop wordt jouw zool gevormd. Het produceren gebeurt volledig in eigen beheer.

Hoe zien de skeeler/skate zolen eruit?

skeelerzool.jpgEen skeeler/skate heeft niet altijd een uitneembare zool, en mocht deze aanwezig zijn dan is deze erg dun. Daarbij is vaak de binnenkant van de schoen gevormd, eventueel naar de voet. Hierdoor kan je er geen vlakke zool inleggen. Jouw skeeler/skate zool wordt dan ook hierop afgestemd. Deze wordt gemaakt van ultradun fibermateriaal waardoor deze goed in de schoen past. Deze ultradunne zool wordt gevormd op de leest die van jouw voeten is gemaakt in het CAD.

Ik heb thermisch gevormde schoen hoe gaat dat in combinatie met de zool?

Een maatgemaakte zool verandert jouw voetstand. Het is daarom ook belangrijk dat, als je thermisch vormbare skeeler/skates hebt, deze opnieuw te vormen met de zool. LET OP: leg de zool pas in de skeeler/skate nadat deze uit de oven komt. De zool zelf wordt namelijk ook thermisch gevormd en kan vervormen als je deze mee verwarmt.