U bent hier

Fasciïtis plantaris / hielspoor

Een peesplaatontsteking of fasciïtis plantaris genoemd is een aandoening van het centrale deel van de peesplaat onder de voet. Dit veroorzaakt pijn onder de hiel bij staan en/of lopen. Soms gaat deze ontsteking samen met botwoekering aan de onderzijde van de hiel. Dit wordt hielspoor genoemd. Deze klachten komen voornamelijk voor tussen de 40 en 60 jaar oud. Personen met hielpijn hebben in ongeveer de helft van de gevallen hielspoor. En in ongeveer 45% van de gevallen is er een relatie met overgewicht. Hoge druk op het kleine hielbot veroorzaakt druk en reactieve botvorming.

Symptomen

Het symptoom van een fasciïtis plantaris is startpijn/stijfheid. Welke in de loop van de ochtend afnemen en aan het eind van de dag kunnen terugkeren. Naarmate de klachten langer bestaan zal de pijn meer gaan optreden tijdens en na belasting. Vaak de pijn vrij lokaal.

Er zijn meerdere oorzaken:

  • Overbelasting door bv sporten of veel / lang staan
  • Voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten
  • Verminderde mobiliteit van de voet
  • Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping
  • Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment ontstaan, bijvoorbeeld door het met de hiel stappen op een steentje of een andere beschadiging
  • Overgewicht (soms door zwangerschap)
  • Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het meer voor (bij kinderen komt het ook voor, maar dan hebben we het over 'morbus Sever'
  • Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen)

Behandeling

Om de klacht te verminderen dienen we de oorzaak te achterhalen. Zo kunnen we deze waar mogelijk op heffen en de belasting verminderen door ontlasting van de drukplek. Hierbij kan er door de sportpodotherapeut gewerkt worden met een zooltherapie, mobilisaties, taping, schoenadvies en rekoefeningen.

Goed schoeisel ter ondersteuning van de voet is erg belangrijk. Zelf kan je thuis de peesplaat masseren, bv door te rollen over een massage-bal. Voor het opstaan is het goed om de pees op te rekken voordat het gewicht op de voet geplaatst wordt.

Afhankelijk van de intensiteit en de duur van de klachten zal de patiënt normaal gesproken binnen 3-8 maanden geheel klachtenvrij zijn.

Tags