Achillespees klachten
De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze pees brengt de krachten over van de diepe en de oppervlakkige kuitspieren naar het hielbeen. Dit zorgt voor een krachtige afzet van je voet tijdens hardlopen of springen. Achillespeesklachten kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen:
-
Ontsteking van de slijmbeurs achter de achillespees
-
Peesontsteking
-
(gedeeltelijke) Scheuring van de pees
​
1. Slijmbeurs (bursa)
Een bursa is een met vocht gevulde zak. Deze zak zorgt er voor dat de wrijving tussen de achillespees en de hiel verminderd wordt.
2. Peesontsteking (tendinitis)
Wanneer er een te grote kracht op de achillespees komt, kan er een beschadiging van deze pees ontstaan. Als gevolg hiervan zal de achillespees veranderen: de pees zal degenereren (slijten) en verdikken.
3. Peesscheuring
Wanneer de kracht op de achillespees erg hoog is, bestaat de mogelijkheid dat deze scheurt. Vaak wordt de scheuring vooraf gegaan door een periode van peesontsteking, wat de pees zwakker dan normaal maakt.
WAT ZIJN DE OORZAKEN?
Achillespeesklachten worden veroorzaakt door aanhoudende of herhaaldelijke overbelasting van de achillespees. Ze worden veel gezien bij mensen die sporten beoefenen met een hoge loop- en/of sprongbelasting. Ongeveer 2/3 van mensen met achillespeesklachten beoefent sport.
Daarnaast wordt de achillespees zwakker naarmate we ouder worden. Als gevolg van irritatie van de buitenste delen van de pees kan er een ontsteking ontstaan. Een ontsteking van de slijmbeurs kan tegelijkertijd aanwezig zijn.
Oorzaken van overbelasting kunnen zijn:
-
te hoge sportbelasting;
-
te snelle opbouw van sportbelasting;
-
afwijkingen van de voeten of het lopen,
bv. te veel ‘proneren’ (naar binnen zakken);
-
‘blokkades’ in voet of been, bv. een ‘vastzittende’ enkel;
-
lopen op ‘verkeerd’ schoeisel;
-
plotseling krachtig draaien op de voet;
-
verkorte of stijve spieren;
-
beenlengteverschil;
-
overgewicht;
-
instabiliteit van de enkel.
WAT ZIJN DE (PIJN)KLACHTEN?
Slijmbeursontsteking (Bursitis)
Deze klacht begint meestal aan de achterzijde van de hiel, soms gepaard gaande met roodheid en zwelling. Het contrefort (hielstuk van schoen) kan de pijnlijke plek irriteren, waardoor het dragen van schoenen pijnlijk kan zijn.
Peesontsteking
-
De pijn is geleidelijk ontstaan.
-
De achillespees is gezwollen en pijnlijk.
-
De pijn is gerelateerd aan (sport)belasting.
-
Er kan minder worden gesport of desportprestaties zijn minder goed.
-
Vaak is er sprake van ochtendstijfheid.
Achillespeesscheur
Als onderstaande klachten aanwezig zijn, dan adviseren we je om zo spoedig mogelijk contact te zoeken met de huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van een scheuring van de achillespees.
De pijn is abrupt ontstaan.
Je hebt een ‘knap’ gevoeld in je Achillespees of kuit.
Je hebt het idee dat er een ‘kuiltje’ voelbaar is in de Achillespees.
Je kunt niet meer op je tenen staan.
​
WAT KUNNEN WIJ VOOR JOU BETEKENEN?
Als uit het (sport)podotherapeutisch onderzoek blijkt dat er een oorzaak in de voetstand en/of het looppatroon zit, dan hebben wij de volgende behandelmogelijkheden:
-
Mobilisatie voet en/of been
Mobiliteit van de voet en/of het been verbeteren. -
Taping
Om direct pijnvermindering te krijgen kan de voet worden ingetaped. -
Zolen voor dagelijks gebruik en/of sport
Om de voetstand en het looppatroon te optimaliseren. -
Schoenadvies
De sportpodotherapeut kan gericht (sport)schoenadvies geven
HOE LANG DUURT HET VOOR DE PIJNKLACHTEN WEG ZIJN?
De genezing van een achillespeesklacht duurt gemiddeld 3-4 maanden, afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Belangrijk is dat de voorgeschreven hulpmiddelen, trainingsschema en oefeningen goed opgevolgd worden.
Bij langdurige overbelasting kan de normale rangschikking van de peesvezels veranderen. Er is dan geen mooie microscopische structuur meer van de peesvezels. Volledig herstel van de pees neemt bij deze langdurige klachten meer tijd in beslag en zal niet bij iedereen slagen.
WANNEER MAG IK WEER SPORTEN?
Het is van belang om de (sport)belasting weer geleidelijk op te bouwen wanneer de klachten in het dagelijkse leven niet of nauwelijks meer aanwezig zijn. Een (sport)fysiotherapeut kan je verder begeleiden hoe je jouw sportactiviteiten weer goed kunt hervatten.
​